Efter en række shitstorme: Sådan skal influenter kommunikere i 2025
Influenterne har aldrig haft større magt eller rækkevidde, men med den følger et stort ansvar. Digital PR- og kommunikationsrådgiver, Jesper Bæk, giver her tre vigtige råd til influenter i 2025, så de kan navigere i det medie- og samfundsfokus, der følger med deres platforme.
For en måned siden var det Julie-Elsebeth Johannesen Krog som kom i skudlinjen, efter hun postede om at blive forvist fra et kvindearrangement på Christiansborg, fordi hendes barn pludrede for højlydt.
For under en uge siden blev det Cathrine Widunok Wichmands tur, efter hun delte på Instagram, at hun hos kommunen har søgt om en personlig assistent til at hjælpe med opgaver, der er besværlige for hende at løse på grund af hendes ADHD-diagnose.
Og senest er Christina Sander kommet i vælten efter hun langede ud efter Molslinjen i en video på Instagram, hvor hun kritiserede forholdene for børnefamiler.
En ny hver uge. Sådan føles det nærmest, når man forsøger at danne sig overblik over influenter, der ender i shitstorms efter selv at have delt udtalelser på sociale medier.
Samtidigt er influencermarketing hurtigt blevet en høj prioritet blandt landets marketingshefer, og antallet af følgere stiger stødt på influenternes profiler på tværs af Instagram, TikTok og YouTube.
Vi er nået til et vendepunkt, når det handler om influenter i Danmark. Dels grundet deres massive indflydelse, men i lige så høj grad på grund af det øgede fokus på deres ansvar. Et ansvar, som nogle af dem har det med at glemme.
For de er ikke bare privatpersoner med en flittig brugt smartphone – de kan betragtes som virksomheder, og derfor bliver der stillet særlige krav til dem.
Her er tre råd til influenterne i dagens Danmark.
Indse jeres ansvar
I Instagram-videoen adresseret til Molslinjen beskrev Christina Sander færgeturen som ‘ekstremt overstimulerende’ og kritiserede, at der ikke var plads til børnefamilier, selvom der var ledige sæder i Blueclass-loungen, der er forbeholdt fordelskunder. Derefter gik det stærkt. Kommentarerne væltede ind og journalister kimede hende ned.
Christina Sander har efterfølgende udtalt, at hun på ingen måde havde forudset, hvor meget røre hendes video ville skabe. Det erkendte hun selv i en story før hun senere undskyldte over for Molslinjen:
“Som influent er jeg bevidst om det ansvar, der følger med en stor profil – og jeg tager det meget seriøst.”
Set ud fra et kommunikationsmæssigt perspektiv er Christina Sander nødt til at indse, at hun præger folks opfattelse af Molslinjen, når hun lægger en reel ud til sine over 140.000 følgere. Hun har ene og alene kontrol over narrativet af fortællingen i hendes video, og derfor er hun nødt til at tage ansvar for sin kommunikation.
Det vil gavne både dem selv og deres brand, hvis influenter i højere grad erkender den indflydelse, de faktisk har. Og helst inden de ender i en shitstorm – for en storm ødelægger influentens brand.
Influenter er ikke privatpersoner
Det er ikke kun influenternes mange følgere, som følger aktivt med på sociale medier. Grundet sociale mediers popularitet og influenternes massive reach er de pludselig i offentlighedens søgelys, hvor journalister, meningsdannere og politikere kigger med.
Det betyder, at en uskyldig story med et tilsyneladende positivt budskab kan blive blæst op til en historie på meget kort tid, som det fx skete for Cathrine Widunok Wichmand, da en lokalpolitiker omtalte hendes story i et Facebook-opslag.
Influenterne skal ændre deres selvopfattelse. De er i dag langt mere end enkeltpersoner med stor følgerskare. De skal forstås som digitale virksomheder med ansvar og indflydelse.
Lev op til regelsættet
Grundlæggende er influenterne nødt til at ændre deres kommunikation. Fra at kunne poste frit om løst og fast, er de tvunget til at tænke sig om, før der publiceres.
Det er en samling på over 100 influenter også blevet enige om og har skrevet under på en række nye, etiske retningslinjer, der er udarbejdet af det nyopstartede Influencernævn.
Retningslinjerne skal ”sikre etisk observans, troværdighed og integritet i arbejdet som influent, herunder bl.a. også blogger og streamer”.
Men det kræver at regelsættet efterleves. En af retningslinjerne er, at influenter skal give de kritiserede mulighed for at tage til genmæle.
Det kunne have været en god idé for Christina Sander at følge denne retningslinje før offentliggørelse af Molslinjen-videoen. I hendes offentlige undskyldning erkender hun også selv, at det havde været mere hensigtsmæssigt at rette kritikken mod Molslinjen som det første.
Med den magt, som influenter i dagens Danmark har, følger nødvendigheden af omtanke, etiske overvejelser og professionel kommunikation. Tager de ikke dette ansvar på sig, risikerer de både deres brand og tilliden fra deres følgere.