Guide: Stærk periode i dansk film venter det næste halve år

Der er krisesnak i dansk film, men en premierekalender, der er fyldt med meget store danske spillefilm de kommende måneder, kan være med til at cementere, at dansk film og biografer over hele landet er på vej mod klart bedre tider.


Der er blevet talt og skrevet meget om krisen i dansk film og TV. Først lagde Corona-pandemien biograferne øde. Så tog inflationen over. Og som om det ikke var nok, har en omfattende produktionskrise gjort sit til at bremse fremdriften og væksten.

Men der er også lys forude. Hvis man f.eks. lader blikket vandre ned over premierekalenderen for det næste halve års tid, ser det faktisk helt ekstraordinært godt ud, set med danske filmbriller. Helt usædvanligt er der programsat tre danske kæmpefilm i løbet af en fire måneders periode, som hver for sig har potentiale (og sandsynlighed) for at kunne blive kæmpe store hits i landets biografer.

Teaser Synkefri,

Scandinavian Film Distribution

Trailer Nattevagten 2, Dæmoner går i arv
Nordisk Film

Vi har allerede haft 2. verdenskrigsfilmen Når befrielsen kommer, som har solgt næsten 200.000 billetter siden premieren i slutningen af august. Og torsdag d. 5. oktober går det løs med Zentropa og Nikolaj Arcels, med spænding ventede storfilm, Bastarden, som fik en drøm af en verdenspremiere på filmfestivalen i Venedig. Med fantastiske anmeldelser fra toneangivende medier både i USA, England, Tyskland, Italien og resten af verden, tog Mads Mikkelsen og resten af holdet Venedig med storm og har kun skærpet forventningerne herhjemme siden. Der er ingen tvivl om, at filmen bliver stor. Spørgsmålet er bare: Hvor stor?

Den næste store milepæl bliver Ole Bornedals opfølger til Nattevagten, som får premiere lige før jul. Der er gået næsten 30 år siden premieren på den første film, som opnåede kultstatus og nåede at sælge 465.000 billetter i danske biografer. Nattevagten – dæmoner går i arv kommer til – meget i stil med Top Gun: Maverick – både at knejse i kærlig respekt for den originale film, men også at skabe noget, der føles nyt, moderne og her og nu. Også den film er der meget store forventninger til fra Nordisk Film, der står bag filmen.

Kæmpe store forventninger knytter sig også til den sjette Afdeling Q-film Den grænseløse, som får premiere 1. februar. 2024. De fem foregående film har solgt over svimlende 3,2 mio. billetter, så det er ikke så mærkeligt, at der er bygget op til et stort dansk filmbrag.
Ole Christian Madsen instruerer for første gang, Jakob Weis skriver manuskriptet, og med Ulrich Thomsen, Afshin Firouzi og Sofie Torp som trekløveret Carl Mørck, Assad og Rose, samt Helle Fagralid, Joachim Fjelstrup og Rasmus Bjerg i nogle af de øvrige roller, er alle sejl sat til en dansk top-thriller, der kan samle nationen.

Før, mellem og efter disse tre store titler er der også en lang række andre spændende danske film, som har potentiale til at hitte. Der er komedien Hygge, som med et dansk stjernecast i rollerne sætter fokus på danskernes forhold til (tvangs)hygge. Og der er Christian Andersens bevægende drama Synkefri, som skildrer de pårørendes håndtering af sorg efter et tragisk skibsforlis i Hirtshals i 1981.

I vente er også den ambitiøse og storslåede sci-fi kærlighedsfilm For evigt af Ulaa Salim med Simon Sears og Nanna Øland Fabricius i de to bærende hovedroller, som parret der ikke kan slippe hinanden på tværs af tid og rum, mens verden bogstaveligt talt er ved at slå revner.

Der er Milad Avaz’ spillefilmsdebut som instruktør, Bedre tider, med Brødrene Sebastian og Andreas Jessen, Ari Alexander samt Lars Brygmann i hovedrollerne, Mads Mathiesens originale Mr. Freeman med bl.a. Nicolas Bro og Mia Lyhne, Christina Rosendahls familiedrama Fuld af kærlighed med Stine Stengade og Lars Ranthe, Isabella Eklöfs filmatisering af Kim Leines hårdtslående debutroman Kalak samt Gustav Møllers nervepirrende fængselsthriller Vogter med bl.a. Sidse Babett Knudsen, Dar Salim og Jacob Lohmann på rollelisten. Og så er der Bodil Jørgensen for fuld udblæsning i det romantiske feelgood-drama Rom, hvor hun spiller overfor Kristian Halken og den svenske stjerneskuespiller Rolf Lassgård.

Der er endnu flere danske film i kalenderen i den kommende tid, og samlet set giver det håb for, at der kan drives mange, mange danskere ind i biografmørket det næste halve års tid.

 

Headerbilleder: Bastarden

fotograf: Henrik Ohsten, Zentropa

 

– MF