”Phantom” lukker og slukker på Broadway, men billetsalget er på rette vej

Efter en tumultarisk tid ser det atter lyst ud på Broadway, hvor der er udsolgte huse på mange af byens store teatre.


Under pandemien lukkede teatre over hele verden, og lige siden har den globale teaterbranche kæmpet for at trække publikum tilbage i salene. Hvis vi vender blikket mod Broadway, har både Covid-19 og inflationen kostet mange forestillinger livet.

Siden sidste sommer er store succeser blevet lukket ned pga. svigtende billetsalg. Og her i april er det slut for musical-mastodonten over dem alle: The Phantom of the Opera. Efter 35 år og knap 14.000 forestillinger er Andrew Lloyd Webbers berømmede spøgelseshistorie den længst spillede musical i Broadways historie. Men det faldende antal turister i New York har nu endegyldigt slået det sidste søm i kisten for verdens mest populære musical i nyere tid.

Men efter en tumultarisk tid med halvandet års nedlukning og yderligere halvandet år til at komme på benene igen, ser det atter lyst ud på Broadway. Når vi kigger på den seneste ugentlige billetsalgsrapport, er der nu igen fulde huse mange steder. Ud af de 31 musicals og teaterstykker, der lige nu går på Broadway, kan hele 22 af dem blære sig med en belægningsprocent på minimum 90%, og hele 12 af alle produktioner kunne melde udsolgt eller så godt som udsolgt i den forgangne uge.

Blandt de største hits på Broadway lige nu er bl.a. Hamilton, & Juliet, Moulin Rouge The Musical, Hadestown, Six, The Lion King, Harry Potter and the Cursed Child, Wicked og musicalen om Michael Jackson, MJ The Musical.

Kigger vi på vores egen lille andedam, er der også håb at spore på teatrene. Danmark har ikke været nogen undtagelse, når det handlede om svigtende billetsalg på landets teatre efter pandemien. Men de seneste måneder har budt på en række succeshistorier, der tegner billedet af, at publikum er ved at vende tilbage til plyssæderne.

Der er f.eks. Pretty Woman The Musical, som i januar rundede hele 100.000 solgte billetter. Lige nu kører den til dato mest anmelderroste danske opsætning af Grease for fulde huse i Scandic Falkoner med over 80.000 solgte billetter, og i november og december bjergtog West Side Story over 55.000 publikummer på Det Kongelige Teater.

Sidst men ikke mindst har Musicalen Margrethe, den nye musical om Dronning Margrethe, haft et stærkt forsalg på 25.000 billetter, mens også Østre Gasværk Teaters kommende Pink Floyd-forestilling Another Brick in the Wall, Part 5 har solgt usædvanligt flot på forhånd med 30.000 billetter knap et halvt år før premieren.

Vi kender også til andre store forestillinger herhjemme, hvor billetsalget går rigtig godt, men hvor producenterne endnu ikke har meldt billetsalg ud. Kort sagt: Krisen i dansk teater – i hvert fald hvad angår de helt store opsætninger – er i tilbagegang, og der er begrundet håb for, at dansk teater er tilbage for fuld styrke inden længe.

 

MF